Pengalaman Menyusukan Anak Pertama

pengalaman menyusukan anak pertama

Pengalaman menyusukan anak pertama. Tentu sahaja ianya adalah pengalaman yang berwarna-warni dengan pelbagai jenis emosi terlibat sama. Yalahkan, cara memegang bayi, nutrisi yang perlu diambil, jumlah air kosong yang perlu diambil. Semuanya menjadi begitu penting untuk si ibu.

KEHAMILAN

Fasa kehamilan adalah tempoh kritikal bagi pasangan suami isteri terutama jika ianya adalah pengalaman pertama. Bagi para ibu jelita, banyak perkara bermain di minda, dari warna baju untuk anak sehinggalah hal-hal berpantang. Ibu bekerja pula tentu sudah mula memikirkan pengasuh, stok susu..dan apabila perlu outstation bagamaimana pula?

Selepas bersalin, ibu-ibu akan berada dalam tempoh berpantang. Tempoh berpantang ini istimewakan! Mengapa? Ini kerana:

  1. tempoh untuk ibu dan si manja ‘bonding’.
  2. waktu untuk ibu yang sudah berjuang sedari awal kehamilan dengan mabuk atau morning sickness
  3. mengembalikan kecergasan dan tempoh untuk sembuh dari sebarang kecederaan semasa kelahiran terutama sekali setelah mencuba sedaya upaya kekal aktif di sepanjang kehamilan.

AMALAN BERPANTANG

Semasa berpantang, ada pelbagai amalan yang biasanya diikuti. Jika ibu berketurunan Melayu, mandi herba, berurut, berpilis, bertungku dan pemakaian bengkung. Semua ini tentulah untuk mengembalikan keadaan kesihatan ibu-ibu ke tahap optimum. Ketika ini jugalah biasanya ‘perdebatan serius antara tradisional vs moden’ untuk amalan berpantang. Tentu ada yang biasa ‘dipantangkan’ pengambilan air sedangkan menurut Ketua Perunding Unit Uroginekologi, Jabatan Obstetrik dan Ginekologi Fakulti Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Dr. Seri Suniza Sufian, wanita selepas bersalin sepatutnya minum banyak air untuk menggantikan cecair yang hilang dalam badan. Kontradik, bukan?

 

Pengambilan nutrisi yang lengkap dan juga pengambilan air/cecair dalam jumlah yang optimum adalah sangat penting untuk memastikan ibu mempunyai keupayaan untuk menyusukan si comel. Untuk pilihan set berpantang yang selamat untuk ibu dan bayi, sila lihat sini.

 

PENYUSUAN BAYI – PENGALAMAN MENYUSUKAN ANAK PERTAMA

Salah satu cara untuk mengekalkan kesihatan tubuh dan mengembalikan bentuk badan asal selepas bersalin serta turut diamalkan oleh pelakon Hollywood terkenal, Catherine Zeta Jones, adalah menyusukan bayi.

“Mengikut kajian, ibu yang menyusu sekurang-kurangnya enam bulan pertama selepas kelahiran akan lebih langsing berbanding ibu-ibu yang tidak memberi susu badan kepada bayi mereka.”

Wah! Kurus secara 2 in 1. Anak ceria ibu gembira 😀

Bagaimana pula dengan ibu yang ingin menyusukan anaknya secara ekslusif 6 bulan dan menyambungnya sehingga ke usia anak 2 tahun, akan tetapi mereka mengalami masalah kurang penghasilan susu? Mari baca artikel ini seterusnya.

3M Shaklee

Set ini mengandungi Set B (Vitalea, B Complex, Vita C dan juga Alfalfa) , ESP dan Ostematrix.

SET 3M SHAKLEE untuk SIAPA?

  • Set ini digalakkan kepada ibu dengan pengalaman menyusukan anak pertama yang berhadapan dengan MASALAH PENYUSUAN -sudah mengepam/melakukan perahan setiap 2 jam, minum air dengan kadar 1 L bagi setiap 25 kg berat
  • Ibu bekerja yang ingin MENYIMPAN STOK
  • Ibu yang mahu TENANG dan GEMBIRA kerana anaknya mudah lena waktu malam
  • Ibu yang sedang BERUSAHA UNTUK RELAKTASI atau MERANGSANG LAKTASI

Inilah ikhtiar ibu dan juga bapa untuk mempastikan yang terbaik utk si manja tersayang. 😀

 

Semoga niat murni para ibu yang ingin memberikan yang terbaik utk di comel diberkati Allah.

Jika ibu hebat sekalian mahu terus melakukan pembelian, boleh terus ke link ini.

Ummi Su akan membantu setelah pembelian dilakukan untuk konsultasi percuma bagi mengoptimumkan kesan pengambilan set ini ya.

www.wasap.my/60193342654

Sihat Semulajadi. Cergas dan ceria. Matahari awesome.

contact ummi su

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *